ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - Radiant Technologies - Global Visitors Solutions
Ελλάδα

Εξωτερικό

Museum of St. Denis - Γαλλία



Η Βασιλική του Saint Denis – και καθεδρικός ναός από το 1966 – αποτελεί τη νεκρόπολη των βασιλέων της Γαλλίας, συγκρίσιμη στο ρόλο αυτό με το Αβαείο του Westminster στην Αγγλία. Σχεδόν όλοι οι Γάλλοι βασιλείς ετάφησαν στη Βασιλική του Saint Denis, που εν αντιθέσει με το Αβαείο του Westminster δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για ενθρονίσεις.
Η Βασιλική βρίσκεται στο Saint Denis, ένα βόρειο προάστιο του Παρισιού.

Ο Saint Denis, ο απόστολος των Γαλατών, έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και είναι ένας από τους προστάτες αγίους της Γαλλίας. Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος της πόλης του Παρισιού. Μετά τον μαρτυρικό θάνατό του στο Παρίσι, ανεγέρθηκαν στο χώρο ενταφιασμού του ένα μαυσωλείο και μια πρώτη εκκλησία. Το 630 μ.Χ., όταν ο Dagobert ο Α',  βασιλιάς των Φράγκων (628-637), επέλεξε το χώρο αυτό ως τόπο ταφής του ίδιου και της οικογένειάς του, αντικατέστησε την παλιά εκκλησία με μια νέα στην οποία προσάρτησε και ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων, το Αβαείο του Saint Denis. Το μαυσωλείο φτιάχτηκε από τον Eligius, ένα φημισμένο χρυσοχόο της εποχής, που ανακηρύχθηκε αργότερα άγιος, προστάτης των μεταλλουργών και του χρυσού. Αργότερα, η Βασιλική του Saint Denis έγινε και το πρώτο ιερό της δυναστείας των Carolingiens (751-987).

Η εκκλησία είναι ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο και ένα μέρος της θεωρείται ότι είναι το πρώτο σημαντικό οικοδόμημα γοτθικού ρυθμού. Η εκκλησία του Saint Denis, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε να κτίζεται το 1136 υπό την επίβλεψη του Ηγούμενου Suger (1081-1155), συμβούλου του βασιλέα (πρώτα του Λουδοβίκου VI και ύστερα του Λουδοβίκου VII), ο οποίος αποφάσισε την αναμόρφωση του μοναστηριού, διατηρώντας ταυτόχρονα και την εκκλησία. Το έργο ολοκληρώθηκε τον επόμενο αιώνα, γύρω στα 1270, και η εκκλησία καθιερώθηκε το 1281.

 

(Κείμενο και φωτογραφίες από www.wikipedia.org)

saintdenis1.jpg
saintdenis2.jpg