ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - Radiant Technologies - Global Visitors Solutions

Νέα της Εταιρίας

Νέα του Πολιτισμού
[13.7.09]

Η Radiant ξεναγεί τους επισκέπτες στο παλάτι της Ελισάβετ της Αυστρίας, στο Αχίλλειο της Κέρκυρας



Η Radiant ανέλαβε την υλοποίηση και διαχείριση ενός πρωτοποριακού έργου για τα ελληνικά δεδομένα. Η εταιρεία μας ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ακουστικής ξενάγησης στο Μουσείο του Αχίλλειου, στην Κέρκυρα και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείρισή του. Το Αχίλλειο, το παλιό θερινό ανάκτορο της Ελισάβετ της Αυστρίας, αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με πάνω από 500.000 επισκέπτες ετησίως. Το νέο σύστημα χρηματοδοτήθηκε στο σύνολό του από τη Radiant, με πενταετές πλάνο λειτουργίας. Το έργο αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), φορέα διαχείρισης του Αχιλλείου.

Το δημιουργικό της ξενάγησης αναπτύχθηκε από τη Radiant και περιλαμβάνει τους εσωτερικούς χώρους, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και τη θαυμάσια αρχιτεκτονική τους, καθώς και τους κήπους που περιβάλλουν το ανάκτορο και τα αγάλματα που εκτίθενται εκεί. Στην ξενάγηση δεν περιλαμβάνεται απλά μία λίστα με εκθέματα, αλλά έχει γίνει μία προσπάθεια να αποδοθεί το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της εποχής κατά την οποία κατοικούσαν στο παλάτι και μετέπειτα μουσείο οι δύο διασημότεροι ένοικοί του, η Ελισάβετ της Αυστρίας και ο Καίζερ Γουλιέμος ο Β’. Μέσω των προσωπικών τους διαμερισμάτων και αντικειμένων σκιαγραφείται ο χαρακτήρας των δύο αυτών ανθρώπων, αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας τους και τα γεγονότα που τους σημάδεψαν.
Οι γλώσσες στις οποίες είναι διαθέσιμη η ξενάγηση είναι τα ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ρώσικα και τσέχικα, ενώ θα ενταχθούν στο μέλλον και τα ιαπωνικά, τα κινέζικα, τα σουηδικά και τα αραβικά.

Το Αχίλλειο κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, ως θερινό παλάτι της Σίσσης, αυτοκράτειρας της Αυστρίας. Το παλάτι σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Raffaele Caritto, ενώ τα γλυπτά που βρίσκονται στον κήπο φιλοτεχνήθηκαν από το διάσημο γλύπτη της εποχής Ernst Herter. Ο Herter ανέλαβε να φέρει στη ζωή έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα αναπαραστάσεις και ήρωες από τον τρωικό πόλεμο. Το κύριο γλυπτό των κήπων είναι ο “Αχιλλεύς θνήσκων”, που αναπαριστά το θάνατο του μεγάλου ήρωα. Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε έπειτα από το θάνατο της Σίσσης ως θερινή κατοικία του Αυτοκράτορα (Κάιζερ) της Γερμανίας, Γουλιέλμου του 2ου, ο οποίος ανέθεσε στο γλύπτη Johannes Götz την επέκταση των γλυπτών των κήπων, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο. Ο Götz δημιούργησε ένα εντυπωσιακό άγαλμα του Αχιλλέα, φτιαγμένο από μπρούτζο, με στολή οπλίτη. Έπειτα από δύο σύντομες περιόδους κατά τις οποίες το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και στρατηγείο, κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντίστοιχα, το κτήριο πέρασε στα χέρια της ΕΤΑ και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, στο νέο ρόλο του ως μουσείο.

Το σύστημα ξεκίνησε να λειτουργεί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2009, με δύο γλώσσες, τα ελληνικά και τα αγγλικά. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού οι μισοί και πλέον επισκέπτες περιηγήθηκαν στο χώρο με τις συσκευές της Radiant. Αργότερα, με την προσθήκη των επιπλέον γλωσσών, το σύστημα έγινε ακόμα πιο δημοφιλές, πριν ακόμα αρχίσει η φουλ τουριστική σαιζόν. Κατά το καλοκαίρι, όταν η επισκεψιμότητα του Αχιλλείου αγγίζει τους 500 επισκέπτες καθημερινά, αναμένεται μεγάλη χρήση του συστήματος. Ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση και η εταιρεία μας ίσως προβεί σε ποσοτική αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού.

achilleion