ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - Radiant Technologies - Global Visitors Solutions

Νέα της Εταιρίας

Νέα του Πολιτισμού
[07.10.09]

Η Ένωση εταιρειών Radiant Technologies ΑΕΒΕ-Systema Technologies ΑΕ φέρνει στη ζωή τα αγάλματα της Εθνικής Γλυπτοθήκης



Η Radiant, σε συνεργασία με την Systema Technologies ΑΕ, ανέλαβε, κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού, την υλοποίηση του έργου “Πρωτοποριακές Διαδραστικές Εφαρμογές στην Εθνική Γλυπτοθήκη”. Στα πλαίσια του έργου η Ένωση εταιρειών έφερε σε πέρας τις εξής δράσεις στους χώρους της Εθνικής Γλυπτοθήκης (παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου):
  • Μονάδα τεκμηρίωσης για την Εθνική Γλυπτοθήκη
  • Εικονική περιήγηση μέσω Διαδικτύου στους χώρους του Μουσείου
  • Ανάπτυξη διαδραστικής-πολυμεσικής εφαρμογής “Memorabilia Εθνικής Γλυπτοθήκης”
  • Δημιουργία Ηλεκτρονικής Ξενάγησης με νέου τύπου συστήματα (PDAs, Infokiosks)

Το έργο αποσκοπεί στην προβολή των εκθεμάτων της Γλυπτοθήκης και την εξοικείωση του κοινού με αυτά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το σύνολο των παραρτημάτων της Εθνικής Πινακοθήκης. Παράλληλα, οι “Πρωτοποριακές Διαδραστικές Εφαρμογές στην Εθνική Γλυπτοθήκη” συνεισφέρουν στην πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τα εκθέματα με τη χρήση ενός εκπαιδευτικού αλλά και ψυχαγωγικού μέσου, όπως είναι τα PDAs (υπολογιστές παλάμης). Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του έργου είναι η εικονική περιήγηση, που φέρνει τα εκθέματα της Εθνικής Γλυπτοθήκης στον υπολογιστή οποιουδήποτε χρήστη του Διαδικτύου. Οι νέοι θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως τη χρήση οικείων σε εκείνους μέσων για την προβολή του πολιτιστικού υλικού.
Η χρήση ψηφιακών εφαρμογών αποσκοπεί επίσης στην διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ομάδων σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως φυλακισμένοι ή άτομα με ψυχικές διαταραχές. Μέσω των εφαρμογών οι συγκεκριμένες ομάδες μπορούν να γνωρίσουν τον πλούτο του μουσείου και να εκφράσουν τις απόψεις τους περί αυτού.
Παράλληλα, το έργο αυτό συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του μουσείου και στην προσέλκυση χορηγών, δωρητών ή άλλων επενδυτών.

Η μονάδα τεκμηρίωσης αναφέρεται στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής ξενάγησης. Ο εξοπλισμός περιελάμβανε τρία infokiosks (σταθμούς πληροφόρησης) τελευταίου τύπου με οθόνη αφής και 20 συσκευές πολυμεσικής ξενάγησης (PDAs).

Για τις ανάγκες της εικονικής περιήγησης φωτογραφήθηκαν οι εσωτερικοί αλλά και εξωτερικοί χώροι της Γλυπτοθήκης, αλλά και τα εκθέματά της. Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε και προορίζεται για χρήση στο Διαδίκτυο, επιτρέπει στο χρήστη να περιηγηθεί στους χώρους αυτούς χρησιμοποιώντας απλά το ποντίκι του Η/Υ του. Το περιβάλλον της εφαρμογής συμπεριλαμβάνει μία αναπαράσταση επιλεγμένων χώρων και εκθεμάτων της Γλυπτοθήκης, σε τρεις διαστάσεις και σε πραγματικό χρόνο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει κάποια από τα μοναδικά έργα που εκτίθενται εκεί, ενώ βλέπει τη δική του ακριβή θέση στο χώρο μέσω ενός μικρού χάρτη. Δημιουργήθηκε επίσης ένα βασικό σενάριο ξενάγησης, καθώς και κείμενα περιήγησης για τον κάθε χώρο και έκθεμα που συμπεριλαμβάνονται στην εφαρμογή. Η εικονική περιήγηση έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη της αισθητικής των εκθεμάτων και την τεκμηρίωσή τους, και είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες, τα ελληνικά και τα αγγλικά.

Η τρίτη δράση αφορά στην ανάπτυξη μίας διαδραστικής-πολυμεσικής εφαρμογής “Memorabilia Εθνικής Γλυπτοθήκης”. Το υλικό αποτελείται κυρίως από τα πιο σημαντικά έργα που εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη αλλά και παρεμφερή έργα, τα οποία ενώ δεν εκτίθενται στο χώρο είναι αντιπροσωπευτικά των τάσεων που καλύπτουν τα έργα της. Το δημιουργικό διατίθεται σε μορφή αναμνηστικού DVD-ROM, σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά).

Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκε επίσης και μία ηλεκτρονική ξενάγηση για τους επισκέπτες του μουσείου. Το υλικό της ξενάγησης, το οποίο περιελάμβανε εικόνα, κείμενα και ήχο, είναι διαθέσιμο στο κοινό με τη βοήθεια infokiosks και PDAs (πολυμεσικές συσκευές ξενάγησης). Οι τεχνολογικές αυτές λύσεις χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την επίλυση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα όλων των χώρων τέχνης, αυτού της ελλιπούς πληροφόρησης σχετικά με τα εκτιθέμενα έργα. Μέσω των συσκευών αυτών οι επισκέπτες μπορούν να λαμβάνουν εκτενείς πληροφορίες για το ίδιο το έκθεμα, τον καλλιτέχνη και τις επιρροές που έχει δεχθεί, αλλά και για το χώρο γενικότερα. Το πλεονέκτημα των PDAs είναι πως μπορούν να πληροφορήσουν τον επισκέπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησής του, ενώ περιηγείται αυτόνομα στο χώρο.