ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - Radiant Technologies - Global Visitors Solutions

Νέα της Εταιρίας

Νέα του Πολιτισμού
[12.3.10]

Η Radiant αναλαμβάνει την ανάπτυξη και διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αυτόματης ξενάγησης στην Κύπρο, στο Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας



Η εταιρεία μας ανέλαβε, σε σύμπραξη με το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, την ανάπτυξη και διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ξενάγησης στο Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας και την Πινακοθήκη του Ιδρύματος. Το νέο σύστημα αναμένεται να ξεναγεί πάνω από 20 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, ενώ θα είναι διαθέσιμο σε επτά γλώσσες.

Οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2009, ενώ το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την αρχή της άνοιξης του 2010. Η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και της Radiant έχει διάρκεια ισχύος 5 χρόνια.

Το σύστημα ξενάγησης αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και να αποτελέσει πόλο έλξης για έναν ούτως η άλλως δημοφιλή προορισμό τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, το νέο σύστημα θα αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του χώρου και θα τους επιτρέψει να γνωρίσουν σε βάθος τα πλούσια εκθέματα του Μουσείου και της Πινακοθήκης. Οι συσκευές ξενάγησης παρέχουν σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για το κάθε έκθεμα, δοσμένη με ψυχαγωγικό χαρακτήρα και σε πολλές γλώσσες. Το Μουσείο έχει γενική είσοδο 4 ευρώ, ενώ όσοι επισκέπτες επιθυμούν την ξενάγηση θα πληρώνουν μόλις ένα ευρώ επιπλέον. Τέλος, το σύστημα θα αποτελέσει μία τεχνολογική καινοτομία στο χώρο του πολιτισμού, μιας και η Κύπρος δεν διαθέτει πολλές παρόμοιες υπηρεσίες.

Το Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Κύπρου. Τα εκθέματά του αποτελούνται από την πληρέστερη και πιο αντιπροσωπευτική συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης, από όλη την Κύπρο. Η κύρια συλλογή περιλαμβάνει σαράντα οκτώ εικόνες προερχόμενες από πολλούς γνωστούς ναούς της Νήσου. Αξίζει να αναφέρουμε πως όλη η Ευρώπη γνώρισε την συλλογή αυτή, αφού αποτέλεσε τον πυρήνα της περιοδικής έκθεσης «Θησαυροί της Κύπρου» («Tresors de Chypre») που ξεκίνησε στο Παρίσι το 1967. Πέρα από τις εικόνες αυτές, το Μουσείο φιλοξενεί και μία πληθώρα άλλων εικόνων, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα, όπως αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του 10ου μ.Χ. αιώνα και ιερά κειμήλια, σκεύη και άμφια, αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής μικροτεχνίας της Κύπρου. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1982, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’ και τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

Η Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στεγάζει την συλλογή ευρωπαϊκών έργων τέχνης που αγόρασε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος από τον Νίκο Δικαίο, πρόξενο της Κύπρου στη Γαλλία. Τα έργα που φιλοξενούνται επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν στη νεώτερη Ελλάδα και στον αγώνα της ανεξαρτησίας, αλλά περιλαμβάνουν και θέματα από τη Βίβλο, τη Μυθολογία καθώς και τοπία και προσωπογραφίες. Περιλαμβάνονται επίσης θαυμάσια δείγματα των σημαντικότερων ευρωπαϊκών σχολών ζωγραφικής, όπως της Ιταλικής, της Γαλλικής, της Φλαμανδικής, της Γερμανικής και τη Ισπανικής.
Η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου και της Radiant ξεκινά να ισχύει από την 1η Μαρτίου του 2010 και έχει διάρκεια ισχύος 5 χρόνια.
Panagia